sunnuntai 19. lokakuuta 2008

Espoossa terveydenhuolto toimii ja ei toimi

Espoossa eri puolilla asuneena yli n. 40v on kunnan terveydenhuoltokin tullut tutuksi. Välillä todella tuntuu, että homma on kuin blondin auton vilkussa toimii-ei toimi. Espoonlahdessa, jossa kotini on en ikinä onnistunut 10v aikana saamaan hammaslääkäriaikaa kunnalta. Nyt kun asustelen Viherlaaksossa ajat on saanut ja aivan käsittämättömän hyvää hoitoa. Ja ihan kohtuulisella hinnalla - maksutontahan se ei ole. Espoonlahdessa taas oli hyvä diabeteksen itsehoito-ohjelma ja diabetes hoitaja. Ja joitakin vuosia toimi omalääkärisysteemi hyvin, mutta sellaisesta ei ole ilmeisesti monessakaan terveyskeskuksessa. Ja jos on niin omalääkäri on niin kiireinen ja stressaantunut, että potilas tuntee itsensä vain häiriöksi.

Kaiken kaikkiaan palvelu on ystävällistä, mutta tuntuu että tehottomuudessa löytyy. Poikani pieneen luomenleikkaustoimenpiteiseen käytettiin minusta ihan liikaa resursseja: ensin jonotusta, että saa aikaa lääkärille, joka arvioi, että leikataanko. Sitten lääkärinsoittoaika, jossa sitten sovittiin toimenpideaika ja sitten tikinpoisto. Hommaan meni kuukausia, ja olen sitä mieltä että asian olisi voinut hoitaa yhdellä lääkärikäynnillä. Eikä kovin hyvin sujunut kivualiaiden vatsaoireidenkaan hoito. Luottamuspula hoitoon ja menimme yksityislääkärille, kuten aina ennenkin - varsinkin kun lapset olivat pieniä. Vähistä varoista halusin hoitaa lapseni terveydelliset ongelmat niin hyvin kuin mahdollista - tärkeintä oli luottamus, että lääkäri hoitaa lapseni, niin että voin uskoa hänen tekevän parhaansa ja olevan kiinnostunut pikkupotilaistaan.

Itse olen enimmäkseen käyttänyt kunnan palveluja. Enimmäkseen hoito on ollut kohtuullisen hyvää. Nykyisin enemmän ja enemmän lääkäri soittaa tulokset - äitini lääkäri soittaa kotiin tulokset ja varsinkin ei äidinkielenä suomea puhuvia on vaikea ymmärtää. On yleisesti tiedossa, että terveyskeskuksiin on vaikea saada lääkäreitä, jotka siellä pysyisivät - erityisesti Espoonlahdessa tämä on ongelma.

Sosiaali- ja terveyslautakunta vieraili taannoin Tanskassa lähinnä tutustumassa tanskalaiseen vanhustenhoitoon. Ihastuin yleensä koko tanskalaisesta mallista järjestää kansalaistensa terveydenhuolto. Kansalainen saa itse valita oman/perhelääkärin ja kunta ostaa palvelut. Vanhuksia ei makuutettu sairaaloissa tai varsinkaan erikoissairaanhoidossa. Esim. sairaalassa tavoitteena oli mahdollisimman nopea kotiuttaminen takaisin vanhuksen omaan kotiin/kodinomaiseen vanhustenkotiin.

Nyt puhutaan paljon siitä, että yksityistämisvimmassa kunnan terveydenhoitopalvelujen taso heikkenee ja että se tulee kalliiksi. Välttämättä näin ei ole. Tosin missään tapauksessa terveyskeskuksissa pomppivista keikkalääkäreistä ei taso parane ja tulee kalliiksi. Pitäisikö koko järjestelmää muuttaa. Kansalaisille perhelääkärit, joiden kanssa esim pitkäaikaissairaiden ei tarvitse joka kerta alkaa alusta.... minkälaiset elintavat, mitä tee työksesi, koska diagnosoitu jne sadatta tuhannetta kertaa. Tehottomuutta ja kustannuksia terveydenhuoltoon tuo erityisesti se, että lääkärit eivät tiedä asiakkaistaan mitään ja kukaanhan ei lue mitä toiset on kirjoittaneet:)

Ei kommentteja: