keskiviikko 22. lokakuuta 2008

Lapsen tukistaminen rikos - silpominen ok

Koska vihreänä uskon kierrätykseen, niin luinpa taas aamulla eilistä Hesaria. Yleisönosastolla oli nappiin osuva kirjoitus pienen pojan ympräileikkauksesta. Nelivuotiaan identiteetin vuoksi on tärkeää, että hänet silvotaan. Taannoin vanhemmat saivat tukistamisesta sakot. Jotain tässä nyt on pahasti pielessä. Ympärileikkaus tapahtui kaiken huipuksi paikallispuudutuksella ei edes narkoosissa. Ihan hirvittävää väkivaltaa verrattuna tukistamiseen.
Ymmärrän toki, että ympärileikkaus lapselle voidaan tehdä lääketieteellisistä syistä ja silloin niin kuin monessa muussakin toimenpiteessä on parempi, että se tehdään mahdollisimman varhain eli vielä kun se on "pikku nakki". Lähipiirissäni nuorelle miehelle tehtiin se varhaisteini-iässä ja toimenpidettä suunniteltaessa kirurgi sanoi suorin vartaloin: narkoosi. Kuitenkin kyseessä oli nuori mies, joka itse oli hakeutunut toimenpiteeseen.
Olen tutustunut mielenkiintoiseen blogiin http://www.projectmama.info/, jossa yhdessä kirjoituksessa käsiteltiin Jumalan asettamisesta syytteeseen. Tässä nyt olisi oiva kohta. Jos jollain ihmisellä on sellainen jumala, joka sallii lapsen silpomisen, niin se käy totaalisesti yli ymmärrykseni. Suomessa ihmisiä, myös lapsia tulisi kohdella tasavertaisesti sukupuoleen, rotuun, uskontoon ym katsomatta. Missä oli tämän pienen pojan tasvertaisuus. Hänen tahdostaan ei todellakaan ole kyse. Tahto on aikuisen taskussa ja aikuinen on velvollinen suojelemaan lastaan pahalta.
Olen niin pettynyt oikeusjärjestelmäämme, jollei se näin selkeässä tapauksessa ole lapsen puolella. Kukin tulkoon uskossaan autuaaksi. Jostain olen jopa saanut sen käsityksen, että kyseessä ei ole edes uskonto vaan vanha pinttynyt kulttuuriin liittyvä riitti. Tällä logiikalla tukistaminenkin on ok. Onhan meilläkin vanhoja sanontoja mm. "ken kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee". Niin , että mitenköhän tuon tukistamisen laita rikollisena tekona on - sehän on osa suomalaista identiteettiä!

Ei kommentteja: